Att synas på film - fyra steg till framgång

Allt fler företag använder film som ett viktigt verktyg i sina utbildningar. Men att stå framför kameran är ovant för dem flesta. Känner...

Allt fler företag använder film som ett viktigt verktyg i sina utbildningar. Men att stå framför kameran är ovant för dem flesta. Man blir ofta självmedveten och funderar hur man ska prata, stå, hålla händerna och allt det där som känns naturligt när kameran är avstängd. Känner du igen dig? Ingen fara, det finns råd att få.

Att se och höra sig själv är inte något man gör varje dag och därför kan uppförsbacken till att göra det kännas lång. Även om du är en rutinerad talare och föreläsare kan tanken på att stå framför en kamera och prata vara skrämmande. Det finns dock saker du kan göra för att det ska bli lättare, och roligare.


Övning ger färdighet

Precis som med allt annat krävs det övning för att bli bra på något. Öva på att höra din egen röst genom att spela in dig själv när du pratar. Det kan vara i bilen, i duschen eller i köket när du lagar mat. Testa också att filma dig själv med din telefon när du pratar. Lyssna på dig själv. Det kommer nästan garanterat att låta gräsligt första gången. Men det blir bättre och lättare för varje gång. Ju mer du hör och ser dig själv desto bättre kommer du att bli på det.


Rigga din inspelningsplats

Spela in på en plats där du som ska stå framför kameran känner dig trygg. Se till att du kan vara ostörd under tiden du spelar in. Boka upp konferensrummet, rigga en permanent studio eller se på annat sätt till att du kan vara i fred.


En annan aspekt att tänka på när det kommer till inspelning är ljud. Faktum är att det är lättare att förlåta en dålig bild än dåligt ljud. Försäkra dig om att det inte finns störande ljud i bakgrunden som kameran tar upp. Det kan till exempel handla om högljudd ventilation, dörrar som öppnar och stängs eller att man hör trafiken utanför fönstret. Välj en inspelningsplats med så bra ljudmiljö som möjligt.


Det tredje du vill rigga inför inspelning är ljuset. Fönsterljus är bra då det fungerar som en stor lampa och ger ett jämnt och fint ljus. Ju närmare fönstret du står desto ljusare blir det, och ju ljusare desto mer skuggor bildas i ansiktet. Testa dig fram genom att stå på olika avstånd från fönstret. Ett tips är att också släcka övriga lampor i rummet och på så vis använda fönstret som enda ljuskälla. Om du däremot har ett studiorum ska allt externt ljus blockeras, exempelvis med mörkläggningsgardiner. Använd istället studioljus för att få ljuset på precis rätt ställe. Det ger också en mer professionell känsla om du ska spela in flera filmer vid olika tidpunkter på dygnet och året.


Filmens känsla

Fundera vilket uttryck du vill att filmen ska ha. Känn efter vilken känsla du vill förmedla. Använder du händerna när du pratar eller har du dem i fickan? Står du upp när du pratar eller sitter du ner? Det kan tyckas vara oväsentliga saker men det bidrar enormt mycket till känslan i filmen. Här finns massor av föreläsning och utbildningar att inspireras av på Youtube.


Manus

Läs upp ditt manus högt för någon innan inspelning och be om feedback. Läs det precis som du planerat att göra framför kameran. Exempel på saker att tänka på för den som lyssnar kan vara uttal och energinivå. Pratar du för fort? Det kan vara nerverna. Ta några djupa andetag och börja om från början.

Och till sist, här får du fem konkreta tips när det är dags för inspelning


Kom förberedd

Genom att vara förberedd minimerar du risken för att det blir fel. Lär dig ditt manus utan och innan. Skriv upp stödord och stolpar för dig själv. Om du vet vad du ska säga minskar pressen. Tänk också på att du inte behöver tala i flera minuter i sträck. Genom att växla mellan grafik och dig själv framför kameran kan du lätt klippa i filmen utan att det märks.


Var få i rummet

Skicka ut alla som inte behöver vara i rummet när det ska spelas in. En onödig publik kan lätt bli ett ytterligare stressmoment för den som står framför kameran.


Ha vatten och socker nära till hands

För att hålla energinivån uppe kan socker vara bra. Ett glas vatten hjälper en torr mun.


Stressa inte

Se till att ha god tid på er. Det finns inget värre än stress när man ska spela in. Det kan dyka upp oförutsägbara saker som att kamerabatteriet tar slut. Ha därför god marginal i tidsplanen och om det behövs, ta en paus.


Var inte en perfektionist

Allt behöver inte sitta på första tagningen. Ha inte orimliga krav på dig själv. Kom ihåg att allt går att ta om och att filmen ändå kommer att klippas.

Vill du ta del av handfasta tips kring verktyg och utrustning som kan användas för att skapa film? Ta gärna en titt på ett av våra andra blogginlägg: Skapa kursmaterial i fyra format‍

Stor som liten, hos oss är du i gott sällskap.

Testa gratis i 30 dagar. Inget kreditkort krävs för att skapa ett testkonto.

Kom igång med Add Wisdom

Det är gratis dom 30 första dagarna. Inga hard feelings om du inte vill fortsätta sen, vi lovar. Skapa ett testkonto eller boka en digital presentation, oavsett är du snabbt igång. Inget kreditkort krävs.

Kostnadsfri presentation

Ett helt föruttsättningslöst möte där vi tillsammans går igenom plattformen och dess funktioner.

🍪

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så god upplevelse som möjligt

Kostnadsfri presentation

Ett helt föruttsättningslöst möte där vi tillsammans går igenom plattformen och dess funktioner.